Deel een

Een andere kijk op ziekte

Hoofdstuk 1: Inleiding

Hier zit ik dan. Ruim drieduizend kilometer van mijn woonplaats Den Haag. Twee dagen geleden stapte ik ’s ochtends vroeg om half zes in het vliegtuig naar het warme zuiden. Twintig dagen weg van mijn praktijk. Twintig dagen om vast te leggen wat ik in de afgelopen tien jaren aan gedachten en theorieën heb ontwikkeld met betrekking tot de zieke en gezonde mens. Gedachten en theorieën, die Ik al die jaren heb toegepast, op mezelf en mijn patiënten.

Waarmee ik hopeloos zieken de kans heb gegeven weer vrij voort te leven, waarmee ik gezonde mensen de kans heb gegeven hun optimale prestatie te Ievéren en waarmee ik mezelf al die jaren op de been heb gehouden, ondanks het moordend tempo waarin ik leef. Een tempo, dat me wordt opgelegd van buitenaf, omdat steeds meer mensen een beroep op me doen. Ik geloof nu eenmaal dat een mens een taak te vervullen heeft in zijn leven. Dit is mijn taak. Maar ook ik heb het recht, nee, de plicht om in evenwicht te blijven om mijn optimale prestatie te kunnen blijven leveren. En dat is me tot nu toe gelukt. Met dezelfde gedachten en theorieën, die zoveel van mijn patiënten hebben geholpen om weer vrij te worden. Want ik functioneer niet anders dan mijn patiënten, hoe verschillend en uniek we allemaal zijn.

Het vliegtuig was tot de laatste plaats toe vol. Afgeladen met mensen die allemaal hun eigen verwachtingen van de reis hadden: vakantiegangers, zakenmensen, bejaarden die gingen overwinteren in de zon, computerdeskundigen op weg naar een congres, gastarbeiders op weg naar hun thuisland.