Biografie Niek Brouw

0-6 jaar Gevoelsontwikkeling Fundament voor zijn Zijn


Kinderen op klompjes in hongerwinterNiek (N.A.B.) Brouw wordt geboren op 14 november 1943. Een barre tijd, ook voor kinderen. In de hongerwinter ervaart hij de honger aan den lijve.

Niek is een stil kind, hij zegt niet veel, observeert. Neemt alles in zich op en verwerkt dat.

Hij scharrelt op zijn klompjes rond.

Hij hoefde niet naar de kleuterschool. Zijn ouders vonden dat dit niet bij hem paste. Beetje op zichzelf, zijn eigen gang gaan, in de natuur rondstappen, dat past beter bij hem

6-12 jaar Lagere schooltijd

Poster 'Verdelgt Muggen' tegen malaria

Op zesjarige leeftijd kreeg Niek malaria (dat heerste toen nog in bepaalde delen van Nederland) en een dubbele longontsteking tegelijkertijd. De huisarts dacht dat Niek dat nooit zou kunnen overleven.

Toen hij naar de lagere school moest, was dat een schok. Schoolse kennis opdoen. Uit je hoofd leren in plaats van kennis koppelen aan gevoel.

Hij kijkt anders tegen de dingen aan, door de eerste jaren van zijn leven: een plant is voor hem een levend wezen, in plaats van iets met een naam, een soort, een klasse.

Hij was wat graag afwezig op school. Geestelijk of fysiek. Liever loopt hij rond, bekijkt de natuur. Hij wordt hierdoor als apart kind gezien.

Toch was hij geen slechte leerling, want aan het einde van de lagere school mag hij naar de HBS.

12-18 jaar Puberteit

Studenten feestje jaren '50Op de HBS spijbelt Niek (nog steeds) liever dan dat hij op school zit.

Rond zijn 15e wil hij fotograaf worden, een logische keuze, gezien zijn sterk ontwikkeld vermogen tot observeren. Hij vindt een kunstacademie die bij hem past. Zijn omgeving heeft daar een ander idee over, eerst de HBS afmaken. Hij heeft aanleg voor wiskunde en weet ook waar de feestjes worden gehouden, ‘waar je bij moet zijn’.

Na lang twijfelen besluit hij na het behalen van zijn diploma voor de HBS-B om voor de studiemedicijnen in Leiden te kiezen.

1963-1971 Studie Medicijnen (RUL Leiden)

Laboratorium voor Celbiologie en Experimentele Histologie jaren '50Het studeren kost hem weinig moeite. De studie boeit hem niet mateloos. Hij besluit een paar echt interessante bijvakken te gaan volgen: etnologie, wereldgodsdiensten en kunstgeschiedenis Ook reist hij tussendoor veel naar het buitenland waarin het observeren van de wereld en het verteren hiervan, een grote plaats inneemt.

In zijn afstudeerfase werkt hij op het Laboratorium voor Celbiologie en Experimentele Histologie waar hij onderzoek doet op bijschildklier-hormoon.

1970-1976 Kind op komst dus werken en verder studeren Eerste boek

Luchtfoto Rode Kruisziekenhuis Den HaagNog niet afgestudeerd is er een kind op komst en moet hij geld gaan verdienen. Zonder te solliciteren wordt hij keuringsarts bij het GAK (1971-1977), neemt hij waar in een huisartsenpraktijk in de Haagse Schilderswijk en wordt hij leidinggevende in het Rode Kruisziekenhuis te Den Haag van de bloedbank.

Hij studeert ook verder en wordt bij Maria Sickesz opgeleid  (1973-1974) tot ortho-manueel arts (tegenwoordig musculoskeletale geneeskunde genaamd). Daar leert hij vooral de kunst en kunde van het manipuleren van botten.

1976-1986 Eerste eigen praktijk

Als orthomanueel arts start hij zijn eigen praktijk in 1979. Eerst vanuit huis, later vanuit de praktijk op de Soendastraat te Den Haag.

In 1978 wordt hij door het toenmalige ministerie van WVC (Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur) gevraagd om onderzoek te doen naar de relatie tussen lichaam en stem bij zangers. Dat onderzoek vindt plaats tussen ’78 en ’83. Het onderzoek en de resultaten verschijnen in 1983 in boekvorm als Stem en Lichaam’.

Foto portret Godelieve Denys-StruyfIn 1981 werkt hij enige tijd samen met Godelieve Denys-Struyf in Brussel. Daar wordt de basis gelegd voor het gedachtegoed van de spierkettingen (‘Chaines musculaires’).

De praktijk op de Soendastraat groeit. Niek leidt diverse therapeuten op. Uiteindelijk werken er daar 20 mensen in loondienst in zijn praktijk.

Hij geeft ook cursussen aan artsen, fysiotherapeuten, tandartsen, dierenartsen, etc. En hij behandeld en begeleid studenten van de kleinkunstacademie.

Ook worden zijn tweede en derde zoon geboren in deze tijd.

Een druk leven voor een ‘voelende scharrelaar’.

Hij is inmiddels in Nederland bekend geworden tegen wil en dank. Niet alleen maar positief bekend. Met zijn gedachtegoed is hij zijn tijd regelmatig vooruit en wordt daardoor niet door iedereen verstaan.

1986-1992 Scheiding Failliet Ziek De wereld in Tweede boek

Foto portret Dalai LamaEr breekt een heftige tijd aan in de tweede helft van de jaren 80. Niek wordt zwaar ziek, een faillissement wordt uitgesproken en zijn scheiding vindt plaats.

Hij schrijft zijn tweede boek in 1985 getiteld Liefde Agressie Depressie.

Hij ontmoet Elinor Detiger die hem meeneemt ‘de wereld in’. Deze vrouw heeft een heel groot netwerk en brengt hem in de Verenigde Staten (o.a. bij de Verenigde Naties) en in Azië (o.a. bij de Dalai Lama).

In 1993 verschijnt de Engelse vertaling Love Agression Depression en een Duitse vertaling getiteld Wachstum in der Balance.

Hij geeft serie van 20 lezingen in het Davidshuis te Rotterdam, welke allen op audiocassette werden uitgegeven. Ze zijn nu op CD verkrijgbaar.

1992-1999 Nieuwe praktijk (Praktijk voor preventieve Geneeswijze) Lezingen en Cursussen

Thorbecke toren Den HaagIn 1992 start hij met een beperkter aantal therapeuten een nieuwe praktijk. De praktijk voor preventieve geneeswijze (PPG). Ze verhuizen naar de Thorbecketoren in Den Haag.

Veel patiënten komen hier ook en heel regelmatig worden er cursussen en lezingen gegeven. Ook voor therapeuten.

Minder managen is een opluchting voor Niek. Informatie doorgeven dat wordt zijn ‘core bussiness’.

In deze jaren wordt de relatie met een praktijk in San Francisco verder uitgebouwd. Hij reist daar regelmatig heen.

Ook een aantal therapeuten in andere, Europese, landen worden door hem opgeleid in de methode Niek Brouw. O.a. in Griekenland (Athene) en in Zwitserland (Zürich).

Hij ontmoet Martine, zijn huidige vrouw.

1999-heden Derde boek Lezingen Prof-cursussen Coaching

Voorkant boek Verbergen doet alleen een diefIn 1999 gaan de therapeuten van de PPG zelfstandig door. De coaching van hen blijft tot heden gehandhaafd.

In 2000 publiceert hij zijn derde boek ‘Verbergen doet alleen een dief’.

Elk jaar geeft hij 10-tallen Lezingen, cursussen en profcursussen.

Hij blijft therapeuten begeleiden in het buitenland, o.a. in Athene, San Francisco, Brisbane en Zürich,.

In 2015 wordt de Stichting Onderzoek Methode Niek Brouw opgericht.

Steeds meer wordt duidelijk dat het gedachtegoed van Niek, waarin hij eerder soms niet werd verstaan, ook wordt waargenomen door anderen. Te denken valt hierbij aan de invloed van de baarmoedertijd op het leven van een mens, aan de noodzaak om individuele medicijnen of behandelingstrajecten te creëren en aan de rol die het cel-geheugen speelt in de (on)vrijheid van mensen.