Dit alles boeide mij en ik wou erachter komen hoe die invloeden werken. Hoe onze ontwikkeling in de baarmoeder al in een bepaalde richting gestuurd wordt, zonder dat we daar een bewuste keuze in hebben, want een mens kan alleen kiezen als hij een bewustzijn heeft. Als je nog geen bewustzijn hebt, komt alles op je af en je hebt er geen verweer tegen. Je kunt via de navelstreng bijvoorbeeld adrenaline van de moeder binnenkrijgen omdat ze schrikt, of bang of gespannen is. Of andere prikkels: de moeder kan ontkennen dat de zwangerschap verandering geeft in haar dagelijks functioneren, en zij wil flink zijn en tot het laatst doorwerken. Of zij ziet de zwangerschap als bijzaak, en ontkent de hormonale, emotionele en fysieke veranderingen omdat ze het sociale leven belangrijker vindt.

Al deze en nog vele andere prikkels hebben mijns inziens een grote invloed op de rest van je leven. In de baarmoeder moet je al die invloeden maar ondergaan en je hebt er geen verweer tegen. Op zich is hier nog weinig onderzoek naar gedaan.

Van het onderzoek dat momenteel wel gedaan wordt naar de invloed van prikkels op de foetus, kun je je afvragen of dit gebeurt uit interesse, uit een gezonde nieuwsgierigheid of als experiment om erachter te komen wat de invloed van de buitenwereld is. Is het een zinvol en gezond onderzoek? Of wordt het, zoals je wel vaker ziet, gekleurd door de pathologie, de ontwikkelingsstoornis van de onderzoeker zelf?

Bij een onderzoek in Amerika (J.C.Pierce Het Magische Kind) lieten ze baby’s in de baarmoeder steeds een bepaald muziekje horen. Als de baby’s na hun geboorte weer dat muziekje hoorden, bleek dat zij dit herkenden. Persoonlijk houd ik hier niet van, want het lijkt me te veel op de proeven die Pavlov deed met honden. Telkens voor hij ze eten gaf, liet hij een belletje rinkelen en na een tijdje kregen de honden als reflex op dat belletje al meteen speekselafscheiding. Een natuurlijke reactie wordt weggenomen en daarvoor in de plaats wordt door een onnatuurlijk signaaf een automatische reactie van herkenning opgeroepen. Hoe moet dat later gaan met kinderen die al zo geconditioneerd zijn, die al foetaal afgericht zijn?