Woord vooraf

De wind is een kracht die landschappen kan vormen . Denk maar aan de ribbeltjes op het strand die steeds veranderen of duinen in de woestijn die verplaatst worden.

Passief worden ze meegenomen  door een externe kracht.

Externe invloeden bepalen vaak ons leven. We reageren erop omdat de kracht groter is dan ons bewustzijn of worteling. De vraag is: laten we onze vorm bepalen door die krachten van buitenaf zonder dat we bewust zijn of is de kracht van buitenaf, de wind, de kracht die onze eigen vorm bewust maakt?

Je identiteit met haar mogelijkheden benutten en laten groeien is toch het doel van ons bestaan.

Groeien zou ik een bewustwording noemen. Er is een groot verschil tussen een vaardigheidstraining en een groei. Groei is het wakker worden, het bewust worden van onszelf. Een vaardigheid is een overlevingsvereiste in de tijd waarin je leeft. Elke tijd, elke plaats op aarde heeft een andere overlevingsvereiste.

Als die groei van je bewustzijn sterk is, met daarop een vaardigheid om je te handhaven waar je ook leeft, dan wordt de kracht als een rots in de branding in plaats van een speelbal op de golven Óf een ballon in de lucht die door de wind meegenomen wordt.

Als je voor het eerst auto rijdt of in een vliegtuig zit; dat gevoel zou ik groei van je bewustzijn noemen. Accuraat autorijden of piloot zijn zou ik een vaardigheid noemen. In de natuur zal je eerst beginnen met de groei van een bewustzijn voordat je er een vaardigheid van zou kunnen maken.

Vergelijk de meestergilden van lang geleden. Jarenlang moest de leer­ ling de werkplaats schoonmaken en mocht hij voelen wat er gebeurde. Hij mocht voelen wat de meester deed. Of het nou schilderen was of beeldhouwen, het maakte niet uit. Eerst kwam het invoelen. Net zoals bijvoorbeeld bij de Tibetanen. Daar moet men de kennis eerst invoelen en daarna mag men het pas lezen en er een vaardigheid van maken.

Indeze tijd is een vaardigheid, zoals een beroep uitoefenen of met een computer werken, vaak belangrijker dan de groei van het individu. Is het niet zo dat dat gehaast naar een vaardigheid en weer een nieuwe vaardigheid en weer een rijbewijs en weer een nieuw diploma onbewust het ontvluchten van onze groei is? Er is een diepe onbewuste angst om te voelen.

De wind kan je onbewust overal heen leiden, maar de kracht van de wind kan je ook bewust maken en je eigen kracht laten zijn.

Niek Brouw