Zelf werk ik in de praktijk met psychomotorische oefeningen, waarbij je in een bepaalde houding de periodes in de baarmoeder kunt nabootsen en de krachten daarvan kunt ontdekken om zo een stuk ontwikkeling in te halen. Ik heb vele mensen opgeleid om met die methode te kunnen werken.

Je kunt die oefeningen gebruiken voor een diagnose, maar je kunt ze ook gebruiken als therapie om het ontdekte hiaat nu onder veilige en vertrouwde omstandigheden tot ontwikkeling te brengen. Want in de baarmoeder was die periode van je leven niet veilig en natuurlijk. Je gaat dan een inhaalfase in, maar onder veilige omstandigheden, met een therapeut, om zodoende weer een stevige fundering in je leven te krijgen.

Tevens geef ik workshops om doelgericht hiaten uit die foetale fase in te halen en zo de fundering te herstellen.

We zullen uiteindelijk dus over grenzen heen moeten om die stukken in te halen die we steeds overslaan, terwijl die juist het fundament voor de ontwikkeling van een mensmogelijkheid horen te zijn. Samen over grenzen gaan is veel productiever dan het in je eentje te moeten doen. Toch moeten we ook dingen alleen doen, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap en de geboorte zijn de moeder en de foets ieder met hun eigen proces bezig. Er is een bepaalde afstand in ontwikkeling. Dat is niet erg. Je kunt het wel samen uitwisselen, maar het proces in jezelf is van jou.

Om over grenzen te gaan heb je een bepaalde nieuwsgierigheid nodig. Nieuwsgierigheid is een gezonde eigenschap om over angsten heen te komen. Angst leid t tot een behoudend heid en vormt een blokkade om verder te komen, het houdt je groei tegen. Nieuwsgierigheid is vaak een drijfveer om een nieuwe horizon  te ontdekken.

De bedoeling van dit boek is in ons verleden, in ons foetale bewustzijn, de nieuwe horizon te ontdekken. En daar is nog heel veel in te ontdekken! Ben je niet nieuwsgierig naar de schoonheid van je natuur en alle mogelijkheden van je heelheid? Je kinderen, je geliefden staan al jaren te wachten tot die zichtbaar wordt.

Blijf je je heelheid, je natuur, verstoppen en camoufleren door de angst, dan ben je een dief van jezelf, dan ben je ook een dief van je geliefden. Dan verberg je in feite die mooie stukken in jezelf en maak je ze niet zichtbaar. Verbergen doet alleen een dief.