Methode Niek Brouw

Diagnose

Elke behandeling begint met een fysieke diagnose. Daarbij observeert de therapeut de bewegelijkheid van spieren, skelet en gewrichten op dat moment. In de uitwisseling over deze observatie neemt de therapeut de patiënt vaak mee. Hij is een spiegel hierin en help de patiënt bewust te worden van zijn lijf.

Niek Brouw demonstreert de glastafelGlastafeldiagnose

Een mogelijkheid voor de diagnose is de door Niek Brouw ontwikkelde glastafel. Daarop is op een andere manier te zien waar bijvoorbeeld spanningen zitten in het lichaam.

Daarmee kan ook eventueel preventief worden geoefend. Spanningen veroorzaken, vaak ergens anders, problemen, pijn, etc. door de optredende scheefstand.


Natuurlijke ontwikkeling van de mens

Illustratie foetus

Marjon Velsink/ de Blauwe Dame

In de natuurlijke ontwikkeling van de mens loopt volgens vaste stadia. Zo ontwikkelt bijvoorbeeld een foetus in de laatste drie maanden in de baarmoeder  voor de eerste maal zijn gevoel. En ontwikkelt een puber tussen zijn 12e en 18e zijn unieke spontaniteit, gebaseerd op alle voorgaande ervaringen.

Over alle ontwikkelingsfases van een mens is natuurlijk nog heel veel te vertellen.

Meer lezen? klik hier


Wat er mis kan gaan

De vrije natuurlijke ontwikkeling van mensen, daar gaat bij elk mens wel wat in mis. Ergens in je ontwikkeling was er geen veiligheid. Door die onveiligheid ontstaan er lichamelijke onvrijheden. Die kan je in spanning of vermijden terug zien. Deze lichamelijke onvrijheden zorgen voor bewegings- en houdingsbeperkingen, klachten, fysieke en psychische spanningen, pijn en blessures.

Oefeningen

Patiënt en therapeut bezig met oefeningNiek Brouw heeft honderden oefeningen gecreëerd op basis van de spierkettingen en de dimensies op het lichaam. Met deze oefeningen kunnen acute blessures en pijn worden aangepakt. Ook de oorzaken van spier- en gewrichtspijnen en lichamelijke en psychische onvrijheid kunnen worden aangepakt.

De oefeningen zelf thuis regelmatig doen, behoort bij de therapie. De eigen verantwoordelijkheid van de patiënt om de vaak langdurige overbelasting en de scheefstand te verhelpen is integraal onderdeel van de therapie.

Video van zo’n oefening zien? Klik hier